Elita cardiologiei din Europa Centrală şi de Est, la CardioNET 2015
Specialişti din şapte ţări europene, respectiv România, Ungaria, Elveţia, Austria, Cehia, Marea Britanie şi Olanda, vor participa, în perioada 6-11 iulie, la Târgu-Mureş, la cea de a XV-a ediţie a Conferinţei de Cardiologie cu Participare Internaţională CardioNET. Evenimentul este organizat sub egida Societăţii Române de Cardiologie, Societăţii Maghiare de Cardiologie şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş şi va avea loc în Amfiteatrul I din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu- Mureş
Preşedintele conferinţei, profesorul doctor Imre Benedek, ne vorbește într- un interviu despre acest eveniment de excepție, care reunește profesionişti renumiţi atât din ţară, cât şi din străinătate.
Reporter: Cum va arăta ediția cu numărul 15 a Conferinței de Cardiologie cu Participare Internațională?
Prof. dr. Imre Benedek: Am dorit ca în decursul anilor să fim o punte între cele două societăţi naţionale (Societatea Română de Cardiologie şi Societatea Maghiară de Cardiologie – n.r.) şi am reuşit, aşa se zice. De asemenea, profesorul Mircea Cinteză care va fi prezent şi care a fost ministrul Sănătăţii şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a afirmat că această conferinţă este unul dintre cele mai reuşite şi serioase congrese din Europa Centrală şi de Est. Congresul vorbeşte despre achiziţiile, diagnosticele imagistice cu care noi, Clinica, suntem dotaţi, dar nu numai dotaţi, ci la nivelul naţional şi internaţional suntem recu- noscuţi în activitatea de imagistică, diagnostică în domeniul cardiovascular şi în toate procedurile intervenţionale şi tratament care se adresează bolnavilor cardiovasculari, mai puţin chirurgie cardiovasculară.
Rep.: Un segment important al conferinţei va fi dedicat comunicării interdisciplinare. Câți profesioniști din centrul universitar UMF Târgu- Mureş își vor aduce aportul?
I.B.: Secţiunea de interdisciplinaritate în cardiologie este una dintre principalele atracţii ale acestei ediţii a congre- sului nostru. Este o secţiune care îşi propune să prezinte boala cardiovasculară în interrelaţie cu diferite alte patologii, pentru că boala cardiovasculară o regăsim aproape în toată sfera patologiilor medicale. Am reuşit să conglomerăm în această secţiune de interdisciplinaritate 24 de conferinţe susţinute de lideri din universitatea noastră, din centrul nostru universitar, care vor prezenta aspectele actuale ale patologiilor respective în interrelaţie cu boala cardiovasculară, pe specialităţi, endocrinologice, chirurgicale, gastroenterologice. Practic, în orice pa- tologie din sfera medicală regăsim şi boala cardiovasculară şi cred că este un moment care trebuie remarcat faptul că 24 de lideri de opinie din centrul nostru universitar vor sta la aceeaşi masă, în aceeaşi sală de congrese şi vor prezenta o experienţă care se doreşte în spiritul colaborării academice. Este un lucru de care suntem foarte mândri. Cred că nu există domeniu clinic care să nu se regăsească în această secţiune de inter- disciplinaritate, ceea ce arată că spiritul de colaborare trebuie să primeze într- un mediu academic.
Rep.: În cadrul conferinţei, va avea loc şi un network între profesioniştii care gestionează registre de infarct miocardic. Câteva cuvinte despre acest network…
I.B.: Vor vorbi profesionişti din Ungaria, România şi noi şi poate nu e de omis că sutem o regiune unde am pus în practică şi pe această practică s-a creat Programul Naţional de Asistare a Bolnavului cu Infarct Miocardic. Aceste rezultate au fost publicate în cele mai renumite reviste de specialitate.
Rep.: Un alt punct de interes al conferinţei va consta într-o demonstraţie cu cel mai modern aparat din lume pentru tratarea aritmiilor, pe care Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu- Mureş l-a primit în comodat pe o perioadă de trei ani. Ce face, mai exact, acest aparat?
I.B.: Atunci când exista o tulburare aritmului cardiac, inima bate prea repede,aceasta se produce în cazul unor anumitor patologii din cauza unor circuite electrice în plus – poate suna un pic SF – care au loc în inima. Prin acest aparat se realizeaza o reconstructie tridimensionala si o navigare în inima ghidata pe baza de imagistica si electrica tridimensionala, astfel încât acele circuite care sunt în plus sa poata fi taiate, iar aritmia sa nu se mai produca. Astfel se înlocuieste un tratament medicamentos de 20-40 de ani, pe care altfel pacientul i-ar avea în fata, cu acest tratament radical, curativ, taindu-se circuitul prin care are loc – nu se mai produce aritmia si nu mai e nevoie ca bolnavul sa mai ia medicamente.