Progresele cardiologiei de vârf, prezentate la Târgu-Mureș
Personalități medicale de renume din țară și din străinătate se află, în aceste zile, la Târgu-Mureș, în cadrul celei de-a XV-a ediții a Conferinței de Cardiologie cu Participare Internațională. Conferința a debutat cu o serie de cursuri precongres, iar secțiunea de interdisciplinaritate în cardiologie, la care vor participa 24 de specialiști din centrul medical mureșean, este destinată prezentărilor celor mai importante aspecte ce au legătură cu boala cardiovasculară.
Timp de o săptămână, la Târgu-Mureș se desfășoară un eveniment medical cu tradiție. Luni, în prima zi a evenimentului, au avut loc cursurile precongres, la care au participat, pe lângă cardiologi, și medici din alte specialități, având în vedere că s-au pus pe tapet aspecte legate de imagistică medicală. „Prima zi a Conferinței de Cardiologie cu Participare Internațională a debutat prin organizarea unui curs destinat prezentării celor mai recente achiziții ale imagisticii cardiace. Practic, acest curs a acoperit toată gama de aplicații imagistice în cardiologie, începând de la ecocardiografie până la cardio CT, insistând pe aplicații specifice, cum ar fi: aportul tehnicilor imagistice în evaluarea funcției ventriculare, aportul tehnicilor imagistice în evaluarea plăcilor coronariene, a aterosclerozei, a plăcilor ateromatoase, iar tehnicile acoperite au inclus toată gama de tehnici imagistice, de la cele tradiționale până la cele considerate astăzi SF, tehnici avansate de reconstrucție tridimensională, de navigare intracoronariană și vizualizare a plăcilor coronariene din interior, precum și tehnici complexe, hibride, de tomografie de emisie cu pozitron și computer tomografie, rezonanță magnetică nucleară, toată aplicate în diferite patologii cardiovasculare”, a transmis prof. dr. Theodora Benedek, copreședinte al Conferinței de Cardiologie.
Interes crescut pentru colaborarea între specialități
Potrivit acesteia, numărul mare de participanți la cursuri a fost semnalul interesului manifestat spre o colaborare între specialități. „Ne-am bucurat de participarea unui număr mare de colegi interesați de a se familiariza cu tehnicile imagistice. Pentru noi, a fost o surpriză numărul mare de participanți, ceea ce arată că există un interes foarte crescut pentru acest domeniu, participanții fiind nu numai cardiologi, dar și din alte specialități: radiologi, medici din medicină internă, medicină de familie. Este, din punctul meu de vedere un semnal foarte bun, pentru că există interes și colaborare între specialități”, a punctat prof. dr. Theodora Benedek.
„Secțiunea de interdisciplinaritate s-a bucurat de o popularitate extraordinară”
O secțiune mult așteptată în cadrul ediției din acest an a Conferinței de Cardiologie este secțiunea de interdisciplinaritate în cardiologie, care își propune prezentarea modului în care sistemul cardiovascular interacționează cu alte organe, oferind comunității cardiologice posibilitatea de a învăța de la profesioniștii altor specialități. „Lucrările conferinței debutează miercuri, după festivitatea de deschidere, prin secțiunea de interdisciplinaritate în cardiologie, o secține care s-a bucurat de o popularitate extraordinară, motiv pentru care a trebuit să o împărțim în patru secțiuni mai mici. Vor fi 24 de prezentări susținute de către cadre didactice ale Universității noastre în diverse patologii care au interrelații cu cardiologia. Când am construit secțiunea de interdisciplinaritate, am pornit de la ideea că regăsim boala cardiovasculară în aproape orice alt domeniu de medicină internă. Găsim interrelații între boala cardiovasculară și gastroenterologie, endocrinologie, există un determinism comun uneori, există o relație de cauzalitate între anumite boli și geneza sau progresia bolii cardiovasculare și atunci ne-am gândit să prezentăm boala cardiovasculară așa cum este ea văzută de către colegi în diferite alte specialități. Am reușit să reunim 24 de specialiști din Universitatea noastră din domenii diferite în aceeași sală și la aceeași conferință, ceea ce este foarte bine și în spiritul colaborării academice, care trebuie să primeze într-un mediu universitar”, a transmis co-președintele Conferinței de Cardiologie.