Metode inovativede investigare şi tratament
Rolul rotorablaţiei în tratamentul fibrilaţiei atriale, o metodă inovatoare şi salvatoare de vieţi, este subiectul prezentării unuia dintre cei mai prestigioşi invitaţi ai Conferinţei de Cardiologie cu Participare Internațională. Profesor dr. Szili-Török Tamás, şeful Departamentului de Electrofiziologie, oraxcentre, al Centrului Erasmus din Rotterdam, Olanda, vechi şi apreciat colaborator al Clinicii de Cardiologie din Târgu-Mureş, va susţine astăzi, 9 iulie, o prezentare despre această nouă metodă
Reporter: Sunteţi un vechi colaborator al Clinicii de Cardiologie condusă de prof. Benedek. În ce constă această colaborare?
Dr. Szili-Török Tamás: Am fost invitat deseori la Clinica de Cardiologie de către soţii Benedek în calitatea mea specialist în terapia aritmiilor, al implantărilor de pacemaker, defibrilatoare, metode care împreună cu alte terapii vindecă aceste aritmii. Mă întorc întotdeauna cu plăcere la Târgu-Mureş, pe de o parte calitatea Conferinţei este una ridicată, iar pe de altă parte îmi place că pot ajuta oamenii de aici. Acum, de exemplu, voi prezenta metoda rotorablaţiei în tratamentul fibrilaţiei atriale, o metodă cu adevărat inovativă. Centrul din Rotterdam unde lucrez este unul dintre liderii mondiali în domeniu.
Rep: Ce ne puteţi spune despre metodele prezentate?
S.T.T.: Prezentarea mea se referă la o terapie nouă prin care se vindecă fibrilaţiile atriale.Această boală cardiacă se petrece deobicei, deşi nu întotdeauna, în atriumul stâng şi produce o funcţionare haotică a atriumului, devenind incontrolabilă. Este important de ştiut faptul că este o boală foarte răspândită, iar metodele de tratament care se folosesc în ultimii 20-30 de ani şi chiar şi în prezent nu sunt foarte încurajatoare. Mă refer aici la tratamentele medicamentoase nu foarte eficiente, dar nici intervenţiile de cateterism atrial nu au avut rezultatele scontate. Metoda pe care o prezentăm live la conferinţă este prima care inter vine concret în mecanismul fibrilaţiei atriale. Este de reţinut şi faptul că metoda este accesibilă în nu mai mult de 7-8 spitale din Europa, iar Centrul nostru face pionierat în acest domeniu. În statele Benelux de exemplu, noi suntem primii.
Rep: Credeţi că aceste inovaţii vor putea fi introduse şi în depistarea şi tratarea bolnavilor din Târgu-Mureş?
S.T.T.:Cunoscându-l pe profesorul Benedek, pasionat de inovaţie, chiar vestit pentru faptul că de multe ori este primul care introduce cele mai noi metode de tratament în România, cred că şi metoda rotorablaţiei în tratamentul fibrilaţiei atriale va intra în practica Clinicii de Cardiologie din Târgu-Mureş.